top of page

åreknuteBEHANDLING

Alt du lurer på om behandling og operasjon av åreknuter.

Hvordan foregår behandling

Hvordan foregår moderne åreknutebehandling?

Behandlingsalternativer åreknuter. Heklenålsteknikk åreknuter. Laserbehandling av åreknuter. Skumsklerosering av åreknuter. Støttestrømper åreknuter.

En grundig ultralydundersøkelse hos en erfaren karkirurg er viktig for å finne den underliggende årsaken til åreknutene eller spindelvevårene. Etter dette kan den best egnede metoden velges. Mange har en underliggende defekt og utvidet venestamme i årene, som fører blod fra hud og underhud til de dypene årene mot hjertet. Når stammen har defekte klaffer skapes det et baktrykk som forårsaker åreknuter. Det er ikke mulig å reparere den defekte venestammen og det er derfor bedre å fjerne den. Dette gjøres f. eks med laser. Å behandle den underliggende årsaken er viktig for å få et godt og varig resultat.

 

Vi bruker ofte en kombinasjon av følgende moderne metoder:

  • endovenøs laser

  • skumsklerosering eller heklenålsteknikk av større eller dypere årer  

  • sklerosering av små overflateårer

 

Disse metodene er godt kjent, trygge og vitenskapelig etablerte. Vi er derfor sikre på at du vil få et pent og varig resultat uten arr.

All behandling utføres i lokalbedøvelse. Under kan lese mer om hver enkelt metode. 

Hvorfor får jeg åreknuter

Laserbehandling

Endovenøs laserbehandling av åreknuter. Åreknutebehandling. Laserbehandling. Ultralydv veiledet laser behandling av åreknuter.

Laserbehandling forutsetter at venestammen er rett og lang nok til å føre et laserfiber på 1mm via et lite stikk på enten lår, innsiden av kneet eller baksiden av leggen (1 av 3 potensielt defekte stammer). Vi bruker en lasermaskin med helt optimal frekvens (1470nm) med dobbel ring som gir en skånsom og varig lukking av åren.

 

Laseren føres opp i den defekte stammen helt til der den munner i den dype venen. Deretter bedøves området og venestammen lukkes ved hjelp av varme som genereres fra laserstrålen. Laseren fjernes og det anlegges et lite plaster på 1mm innstikket.

 

Vi bruker ultralyd under inngrepet for å sikre riktig posisjon av laserfibret samt plassering av lokalbedøvelse i området som skal behandles. Du vil kun kjenne at vil setter lokalbedøvelsen med en tynn nål, etter det vil du ikke føle smerte.

 

Det er lite smerter i etterkant av denne prosedyren. Potensiell «murring» kan behandles med paracetamol.

Illustrasjon på hvordan laser behandling fungerer. Laser generer varme som tetter den defekte stammen igjen.

Skumsklerosering

Skånsom laserbehandling av en defekt venestamme. Laserbehandling av åreknuter.

Skumsklerosering er en metode for å behandle slyngete dypere åreknuter, ofte hos de som er tidligere operert for åreknuter. En rett laser vil ikke kunne plasseres i en slik åre. Skumsklerosering er en kjemisk metode for å tette disse defekte årene uten å lage større snitt. Skummet plasseres ved hjelp av ultralyd i den defekte åren via en liten nål på 1-2mm. Skummet injiseres forsiktig i årene og når det nærmer seg de dype venene komprimeres åren. Det gjør at åren tetter seg igjen. 

 

Vi bruker Aethoxysclerol til skumsklerosering, med forskjellige styrker avhengig av diameter og lokalisasjon på åren vi ønsker å behandle. Både laser og skumsklerosering kombineres ofte med microflebectomier (heklenålsteknikk). Her vil de synlige åreknutene fjernes med heklekrok i lokalbedøvelse via et 1-2mm snitt i huden. Det er ofte nødvendig med flere små snitt for å fjerne en lengre eller flere åreknuter. Det er ingen sting, kun et lite plaster.

 

Du vil kun kjenne noen stikk fra lokal bedøvelsen og deretter ingenting. Dette er en effektiv og anerkjent metode.

Illustrasjon på hvordan skumbehandling av åreknuter fungerer. Skumsclerosering.
hvordan fjerne
Spindelvevsårer

Fjerne sprengte blodkar (spindelvevsårer)

Hva er sprengte blodkar?

Små blodårer som ligger rett under huden kalles for spindelvevårer da de kan ligne på spindelvev. Disse er ikke farlig, men kan være kosmetisk skjemmende. De kan være lilla eller blå i farge, henge sammen i et slags «trådnett» som en rose eller være enkeltvis spredt utover ben, ankler og/eller lår. Man kan også ha sprengte blodkar andre steder på kroppen eller i ansiktet. Sprengte blodkar på overkropp eller i ansiktet behandler vi ikke hos oss.

 

Hva kommer sprengte blodkar av og kan de forebygges?

Årsaken til sprengte blodkar er, på lik linje med åreknuter, ofte arvelig betinget. Det er dessverre lite man kan gjøre for å forebygge disse og de forsvinner heller ikke av seg selv. Vi anbefaler bruk av støttestrømper klasse II ved graviditet, lange flyreiser og/eller hvis man har dager der man blir stillesittende eller stillestående over tid.

 

Jeg har kun sprengte blodkar, må jeg da til lege før behandling?

Mange som har åreknuter har også sprengte overflateårer, men man kan også ha sprengte blodkar alene. Vi anbefaler imidlertid alle pasienter om å ta en undersøkelse hos karkirurgen før oppstart av behandling for å vurdere om man er egnet for behandling og samtidig utelukke klaffefeil i de dypere venene. Dersom man behandler sprengte blodkar uten å behandle de underliggende åreknutene først vil resultatet potensielt bli kortvarig.

 

Hva innebærer en behandling av sprengte blodkar?

Sprengte blodkar vil kunne behandles med injeksjoner av skleroserende middel (aethoxysclerol) utført av våre erfarne sykepleiere. Til sklerosering brukes det svært tynne nåler som nesten ikke kjennes. Behandlingen gjør at de små blodkarene klapper sammen og kroppen vil bryte dem ned. I begynnelsen vil de behandlede karene være røde med en tydelig irritasjon. Den første dagen etter behandling vil det være lett hevelse, rødme og kløe. Etter hvert som blodet i den behandlede åren koagulerer og åren brytes ned vil den først bli mørkere for så å gradvis forsvinne over de neste ukene/månedene. I noen tilfeller kan det ta opptil 12mnd før den behandlede åren forsvinner helt.

 

Må jeg ha flere behandlinger?

Det kan bli nødvendig med flere behandlinger avhengig av hvor mange sprengte årer du har, størrelsen på karene og hvordan de responderer på behandlingen. Som regel ser man en bedring på 30-40% etter hver behandling.

 

Hva koster behandling av sprengte blodkar?

Sklerosering av sprengte blodkar koster 3500,- per gang og tar ca 1 time.

 

 

Hva kan jeg/kan jeg ikke gjøre etter en behandling av sprengte blodkar?

Behandlingen krever ingen omfattende restriksjoner, men vi oppfordrer til å avstå fra hard fysisk aktivitet de første 4-5 dagene etter behandling. Vi anbefaler å unngå direkte soleksponering av det behandlede området i ca 2 uker før behandling og 4 uker etter. Kompresjon eller støttestrømper i et par-tre dager etter behandling vil i noen tilfeller være anbefalt.

 

Hvem kan ikke behandles med sklerosering?

De aller fleste kan behandles, men som med alle andre medisinske behandlinger, finnes det unntak. Eksempler på tilstander som ikke bør behandles med skleroterapi kan være:

  • alvorlig astma

  • koagulasjonsforstyrrelser

  • pågående infeksjon med feber

  • graviditet og amming

Under forundersøkelsen vil legen se på hvorvidt man er egnet for sklerosering og om man har underliggende sykdom, medisinbruk eller andre tilstander som gjør at man må tilpasse behandlingen individuelt eller frastå helt fra behandling.   

Injeksjonsbehandling av sprengte blodkar. Behandling av spindelvevsårer. Behandling av telangiektasier.
bottom of page