top of page

åreknuteBEHANDLING

Under har vi samlet informasjon som ofte er etterspurt iht. behandling av åreknuter.

Hvordan foregår behandling

Hvordan foregår moderne åreknutebehandling?

Behandlingsalternativer åreknuter. Heklenålsteknikk åreknuter. Laserbehandling av åreknuter. Skumsklerosering av åreknuter. Støttestrømper åreknuter.

En grundig ultralydundersøkelse hos en erfaren karkirurg er viktig for å finne den underliggende årsaken til åreknutene eller spindelvevårene. Etter dette kan den best egnede metoden velges. Mange har en underliggende defekt og utvidet venestamme i årene som fører blod fra hud og underhud til de dypene årene mot hjertet. Når stammen har defekte klaffer skapes det et baktrykk som forårsaker åreknuter. Det er ikke mulig å reparere den defekte venestammen og det er derfor bedre å fjerne den med for eksempel laser. Å behandle den underliggende årsaken er derfor viktig for å få et godt og varig resultat.

 

Vi anvender ofte en kombinasjon av følgende moderne metoder: endovenøs laser, skumsklerosering eller heklenålsteknikk av større eller dypere årer og sklerosering av små overflateårer. Disse metodene er godt kjent, trygge og vitenskapelig etablerte. Vi er derfor trygge på at du vil få et pent og varig resultat uten arr. All behandling utføres i lokalbedøvelse. For mer informasjon om disse metodene klikk her (link til mer info)

Hvorfor får jeg åreknuter

Laserbehandling

Endovenøs laserbehandling av åreknuter. Åreknutebehandling. Laserbehandling. Ultralydv veiledet laser behandling av åreknuter.

Laserbehandling

 

Laserbehandling forutsetter at venestammen er rett og lang nok til å føre et laserfiber på 1mm via et lite stikk på enten lår, innsiden av kneet eller baksiden av leggen (1 av 3 potensielt defekte stammer). Vi bruker en lasermaskin med helt optimal frekvens (1470nm) med dobbel ring som gir en skånsom og varig lukking av åren.

 

Laseren føres opp i den defekte stammen helt til der den munner i den dype venen. Deretter bedøves området og venestammen lukkes ved hjelp av varme som genereres fra laserstrålen (Se bilde 14). Laseren fjernes og det anlegges et lite plaster på 1mm innstikket. Vi bruker ultralyd under inngrepet for å sikre riktig posisjon av laserfibret samt plassering av lokalbedøvelse i området som skal behandles. Du vil kun kjenne at vil setter lokalbedøvelsen med en tynn nål, etter det vil du ikke føle smerte.

 

Det er lite smerter i etterkant av denne prosedyren. Potensiell «murring» kan behandles med paracetamol.

Illustrasjon på hvordan laser behandling fungerer. Laser generer varme som tetter den defekte stammen igjen.

Skumsklerosering

Skånsom laserbehandling av en defekt venestamme. Laserbehandling av åreknuter.

Skumsklerosering

 

Skumsklerosering er en metode for å behandle slyngete dypere åreknuter, ofte hos de som er tidligere operert for åreknuter. En rett laser vil ikke kunne plasseres i en slik åre. Skumsklerosering er en kjemisk metode for å tette disse defekte årene uten å lage større snitt. Skummet plasseres ved hjelp av ultralyd i den defekte åren via en liten nål på 1-2mm. Skummet injiseres forsiktig i årene og når det nærmer seg de dype venene komprimeres åren. Det gjør at åren tetter seg igjen. 

 

Vi bruker Aethoxysclerol til skumsklerosering, med forskjellige styrker avhengig av diameter og lokalisasjon på åren vi ønsker å behandle. Både laser og skumsklerosering kombineres ofte med microflebectomier (heklenålsteknikk). Her vil de synlige åreknutene fjernes med heklekrok i lokalbedøvelse via et 1-2mm snitt i huden. Det er ofte nødvendig med flere små snitt for å fjerne en lengre eller flere åreknuter. Det er ingen sting, kun et lite plaster.

 

Du vil kun kjenne noen stikk fra lokal bedøvelsen og deretter ingenting. Dette er en effektiv og anerkjent metode.

Illustrasjon på hvordan skumbehandling av åreknuter fungerer. Skumsclerosering.
hvordan fjerne

Hvordan fjerner jeg spindelvevsårer
eller telangiekstasier?

Etter behandling

Hva skjer etter åreknutebehandling?

Etter behandlingen blir du observert i 1 time og kan nyte en kopp te eller kaffe i våre trivelige lokaler. Du får en ny samtale med karkirurgen som gjennomgår hva du kan forvente i tiden som kommer. Du får også med deg et skriv med våre instuksjoner og anbefalinger etter en åreknutebehandling. Det er som regel ingen sting å fjerne, men dersom det er det vil du få informasjon rundt dette. Du får karkirurgens private mobil nummer slik at du kan ta kontakt ved behov.

 

Vi pleier å sette opp en etterkontroll etter 3 mnd. Etterkontrollen er gratis.

Vi ønsker at alle våre kunder er fornøyde med resultatet etter behandling. Om det er behov for ytterligere behandling i løpet av det første 6-12 månedene dekkes dette kostnadsfritt.

 

Du kan ikke kjøre hjem selv, så om noen kan hente det er det flott. Vi er også behjelpelig med å bestille en drosje dersom du trenger det. Du kan dra på jobb neste dag. Trening kan gjenopptas etter en uke.

 

Det er viktig for oss at du som pasient kjenner deg i trygge hender og vi vil gjøre vårt ytterste for at du får en god opplevelse når du behandles hos oss i Hygeia helse.

Dr Thomas Nyheim karkirurg åreknutespesialist og Stine Marie Nyheim sykeplier spesialist i spindelvevsårer
bottom of page