top of page

FAQ

Her har vi samlet og besvart de hyppigste spørsmålene vedrørende åreknuter og behandling.

Hva er åreknuter?

En synlig ofte blålig utposning av en defekt samleåre under huden som kan variere fra 2mm og oppover.

Hva er en spindelvevåre eller telangiektasi og kan jeg behandles?

Dette er et vene-nøste med blodkar som er mindre enn 1mm som ligger overfladisk i huden. Den kommer fra en litt større åre under huden (feeding vein) som er som en stamme, der spindelvevåren er en gren fra den stammen. Det foreligger ofte en underliggende årsak til dette i over 50% av tilfellene og en forundersøkelse med ultralyd er derfor viktig for å sikre et godt resultat. Spindelvevårer kan komme tilbake igjen etter behandling etter noen år. Behandling av bena kan utføres med injeksjoner av et scleroserende middel vil tette disse små grenene og noe av stammen. Det kan være behov for flere runder med 4-6 uker mellomrom før det blir borte. Vi har gode priser hvor hver behandling koster kr 2990 og er uavhengig av hvor mye du har. Vi stopper når vi har nådd maksimun tillat dose.

Hvorfor får jeg spindelvevsårer på bena mine?

Den hyppigste årsaken er en gjentatt eksponering til ekstremer i temperatur over tid. Det er ofte en genetisk komponent

 

Hva forårsaker åreknuter?

Arvelig belastning spiller en stor rolle. Utløsende faktorer kan være graviditet, overvekt og stående yrker.

Det skyldes ofte en medfødt konstruksjonsfeil i klaffene til samleårene som skal føre blod fra bena til hjertet. Det skaper et baktrykk som gjør at årene utvider seg og blir synlige åreknuter. Andre mer alvorlig årsaker som en gjennomgått dyp blodpropp eller medfødt misdannelse av blodkarene i bena vil utelukkes ved ultralydundersøkelse.

 

Er åreknuter farlige?

Nei, det er sjelden farlig.

Hos en mindre gruppe kan det forårsake pigmentforandringer og i verste fall sår.

Det gir som oftest plager i form av trykksymptomer, ømhet, spreng, hevelse, kramper og er kosmetisk skjemmende.

En ultralyd hos karkirurg vil avklare om du er i risikogruppe for mer alvorlige komplikasjoner.

 

Hva innebærer en undersøkelse hos karkirurg?

Du får et skjema som du skal fylle ut. Deretter skal du inn til karkirurgen som gjør en grundig gjennomgang av dine helseopplysninger. Du blir så undersøkt med en ultralyd som vil gi den nødvendige informasjon om hva som kan gjøres for å behandle åreknutene. Ultralyd er en helt smertefri undersøkelse. Du vil da få en forklaring av ultralyd funn, et behandlingsforslag med en pris.

 

Hva koster det å behandle mine åreknuter?

Det vil variere ut fra det vi finner på ultralyd undersøkelsen. Det koster fra kr 2950 for injeksjonsbehandling av spindelvevsårer utført av vår sykepleier per gang og inkluderer begge ben. Prisen på behandling av større åreknuter med laser behandling av de dypere innvendige åreknutene starter fra kr 9900 per ben og avhenger av hvor mange åreknuter som skal fjernes i tillegg. Sistnevnte utføres av vår erfarne karkirurg. To ben med lignende behandling fra kr 18000.

Er det farlig å la seg behandle for åreknuter?

Dette er en meget skånsom metode for både injeksjonsbehandling av spindelvevsårer og større åreknuter med laser og heklenålsteknikk. Det utføres gjennom et lite stikk i huden som etterlater nesten ikke arr. Alle kirurgiske inngrep er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men dette minimaliseres når kirurgen er erfaren og grundig. Vår kirurg vil gå gjennom inngrepet med deg før en behandling. Vi har hatt svært gode resultater og fornøyde pasienter gjennom mange år.

 

Hvordan blir det etter behandlingen er utført?

Du vil være mobil fra første stund. Sykemelding er oftest ikke nødvendig. Smerter er minimale. Du vil ofte kunne jobbe allerede neste dag. Noen få trenger å ta Paracet en dag eller to. Aktiv trening anbefaler vi å vente med 1 uke. Korte flyturer på et par timer er ikke noe problem. Vi er alltid tilgjengelig for spørsmål på telefon eller på klinikken. Du vil umiddelbart være kvitt dine trykksymptomer og plager. Du vil kunne bli litt blålig misfarget i huden 1-3 uker etterpå.

Velkommer til Åreknutespesialisten på Hygeia helsesenter.

Vi er spesialister på alt rundt åreknuter – utredning og behandling.

 

Book en time til konsultasjon i dag:                

SMS / ring tel 907 52 069

bottom of page