top of page
bilde 3 d.jpg

Spindelvevsårer/
sprengte blodkar

Alle med sprengte blodkar anbefales å ta en forundersøkelse med ultralyd. Det er fordi over 50% har en underliggende årsak som bør behandles for å få det beste og mest varige resultatet av skleroseringen. Behandlingen av spindelvevsårene uten å behandle underliggende årsaker fører til dårligere effekt av sklerosering og at det kommer fortere tilbake. Bestill en konsultasjon i dag kr 600.

Hva er sprengte blodkar?

 

Små blodårer som ligger rett under huden kalles for spindelvevårer da de kan ligne på spindelvev. Disse er ikke farlig, men kan være kosmetisk skjemmende. De kan være lilla eller blå i farge, henge sammen i et slags «trådnett» som en rose eller være enkeltvis spredt utover ben, ankler og/eller lår. Man kan også ha sprengte blodkar andre steder på kroppen eller i ansiktet. Sprengte blodkar på overkropp eller i ansiktet behandler vi ikke hos oss.

Hva kommer sprengte blodkar av og kan de forebygges?

 

Årsaken til sprengte blodkar er, på lik linje med åreknuter, ofte arvelig betinget. Det er dessverre lite man kan gjøre for å forebygge disse og de forsvinner heller ikke av seg selv. Vi anbefaler bruk av støttestrømper klasse II ved graviditet, lange flyreiser og/eller hvis man har dager der man blir stillesittende eller stillestående over tid.

 

Jeg har kun sprengte blodkar, må jeg da til lege før behandling?

 

Mange som har åreknuter har også sprengte overflateårer, men man kan også ha sprengte blodkar alene. Vi anbefaler imidlertid alle pasienter om å ta en undersøkelse hos karkirurgen før oppstart av behandling for å vurdere om man er egnet for behandling og samtidig utelukke klaffefeil i de dypere venene. Dersom man behandler sprengte blodkar uten å behandle de underliggende åreknutene først vil resultatet potensielt bli kortvarig.

Hva innebærer en behandling av sprengte blodkar?

 

Sprengte blodkar vil kunne behandles med injeksjoner av skleroserende middel (aethoxysclerol) utført av våre erfarne sykepleiere. Til sklerosering brukes det svært tynne nåler som nesten ikke kjennes. Behandlingen gjør at de små blodkarene klapper sammen og kroppen vil bryte dem ned. I begynnelsen vil de behandlede karene være røde med en tydelig irritasjon. Den første dagen etter behandling vil det være lett hevelse, rødme og kløe. Etter hvert som blodet i den behandlede åren koagulerer og åren brytes ned vil den først bli mørkere for så å gradvis forsvinne over de neste ukene/månedene. I noen tilfeller kan det ta opptil 12mnd før den behandlede åren forsvinner helt.

Må jeg ha flere behandlinger?

 

Det kan bli nødvendig med flere behandlinger avhengig av hvor mange sprengte årer du har, størrelsen på karene og hvordan de responderer på behandlingen. Som regel ser man en bedring på 30-40% etter hver behandling.

Hva koster behandling av sprengte blodkar?

 

Sklerosering av sprengte blodkar koster 3500,- per gang og tar ca 1 time.

Hva kan jeg/kan jeg ikke gjøre etter en behandling av sprengte blodkar?

 

Behandlingen krever ingen omfattende restriksjoner, men vi oppfordrer til å avstå fra hard fysisk aktivitet de første 4-5 dagene etter behandling. Vi anbefaler å unngå direkte soleksponering av det behandlede området i ca 2 uker før behandling og 4 uker etter. Kompresjon eller støttestrømper i et par-tre dager etter behandling vil i noen tilfeller være anbefalt.

Hvem kan ikke behandles med sklerosering?

 

De aller fleste kan behandles, men som med alle andre medisinske behandlinger, finnes det unntak. Eksempler på tilstander som ikke bør behandles med skleroterapi kan være:

  • alvorlig astma

  • koagulasjonsforstyrrelser

  • pågående infeksjon med feber

  • graviditet og amming

Under forundersøkelsen vil legen se på hvorvidt man er egnet for sklerosering og om man har underliggende sykdom, medisinbruk eller andre tilstander som gjør at man må tilpasse behandlingen individuelt eller frastå helt fra behandling. 

 

 

kontakt2.png

Kontakt oss

Ta kontakt i dag for en konsultasjon via kontaktskjema, mail eller per telefon. Du får tilbud om konsultasjonstime i løpet av 1 uke eller når det passer for deg.

ultra2.png

Få undersøkelse

Under konsultasjonen vil du få en grundig forklaring på årsaken til åreknutene dine, hva som kan gjøres, pris og dato for behandling (normalt har  1-2 uker ventetid for behandling).

lege2.png

Få behandling

Den varer som regel 1-2 timer og foregår ofte på kveldstid eller helg slik at det ikke påvirker jobb. Du blir sittende til overvåkning ca 30 min, før du kan dra hjem. 

Arret bein

Telefon

90 75 20 69

E-post

  • kontakt
bottom of page