top of page

åreknuter

Under har vi samlet informasjon som ofte er etterspurt iht. åreknuter og behandling.

Hva er åreknuter

Hva er åreknuter?

Åreknuter og spindelvevsårer. Årsaken til åreknuter forklart med bilde

Åreknuter er utvidede, slyngende blodårer (vener) like under hudoverflaten. De oppstår fordi klaffene i venen brister, slik at blodet renner ”baklengs”. Blodtrykket i venene øker og det kommer utposninger eller ”knuter”. De forekommer vanligvis i bena, men kan også forekomme i andre deler av kroppen (kjønsleppene, underlivet og pungen). Åreknuter er en vanlig tilstand som rammer både menn og kvinner, og de er mer vanlig når folk blir eldre. Det forekommer i ca 20-30% av befolkningen. Vener er blodårer som fører blod tilbake til hjertet. De har enveisventiler som hindrer blod i å strømme bakover (mot tyngdekraften). Når disse klaffene i dypere venestammer under huden ikke fungerer, kan blodet strømme bakover og skape et økende blodtrykk i venene. Dette øker blodtrykket i de årene som tømmer seg i denne stammen fra hud og underhud. Over tid kan dette føre til at venene blir forstørrede og slyngede. Det danner derfor synlige åreknuter.

 

En grundig ultralydundersøkelse er viktig for å finne ut om det foreligger en underliggende årsak til åreknuter. Disse forekommer ofte på innsiden av leggen/låret.

 

Her på Åreknutespesialisten på Hygeia helsesenter på Høvik har vi lang og solid erfaring innen behandling av åreknuter. Via linken under kan du bestille en ufopliktende konsultasjon hos vår karkirurg, dr. Thomas Nyheim.

Hvorfor får jeg åreknuter

Hvorfor får jeg åreknuter?

Er det farlig?

Det kan være mange ulike årsaker til at du har fått åreknuter, men som regel innebærer det et arvelig komponent.

Eksempler på ytterligere risikofaktorer for åreknuter og sprengte blodkar kan være:

 • hormoner

 • overvekt

 • høy alder

 • kjønn (mer vanlig hos kvinner)

 • slag/traume

 • økt press på venene over tid, f eks ved lange stillesittende eller stillestående perioder 

Åreknuter er sjeldent farlig. Det kan foreligge noen underliggende årsaker som er alvorlige som gjennomgått dype vene trombose, men det er sjeldent. Åreknuter kan føre til hudforandringer og sår hos en liten gruppe. Åreknuter i seg selv gir ikke en økt risiko for dyp vene trombose. En grundig forundersøkelse med ultralyd av en karkirurg vil avklare dette.

 

Bestill en uforpliktende konsultasjon idag. Vi har kort ventetid.

Åreknuter. Symptomer forårsaket av åreknuter. Årsaker til åreknuter. Behandlingsalternativer for åreknuter. Prevalens av åreknuter.
Dekket av staten

Får jeg dekket åreknutebehandling
av staten?

Det offentlige har blitt strenge med det som dekkes. Synlige åreknuter i alle størrelser med trykksymptomer er ikke nok til å få en behandling dekket av det offentlige. Symptomer som ømhet, ubehag, spreng, nattekramper, kløe og hevelse i løpet av dagen er ikke nok for å få en offentlig behandling. Under er et utdrag fra Helsedirektoratet. «Kronisk ødem» betyr en hevelse i benet hele døgnet (ikke bare på kvelden etter mye ståing eller om sommeren når det er varmt).

Venøs insuffisiens - C0-C2

Gir ikke rett til offentlig behandling.

 

 

CEAP klassifisering av åreknuter. Forskjellige stadier alvorlighetsgrad av åreknuter.

Utdypende forklaring på tilstand

CEAP-klassifikasjon av kronisk overfladisk venøs insuffisiens:

 • C0: Ingen synlige varicer

 • C1: Telangiektasier (sprengte blodkar) og retikulære vener

 • C2: Synlige åreknuter med trykksymptomer - tyngdefornemmelse, trykksymptomer, smerter, kløe, ømhet, nattekramper.

 • C3: Kronisk ødem ankel/legg ( hevelse av ankel og legg hele døgnet)

 • C4: Eksem/hudforandringer (forløperen til sår)

 • C5: Tilhelet venøst sår

 • C6: Aktivt venøst sår

Book en uforpliktende konsultasjon idag hos vår erfarne karkirurg. Kort ventetid.

 

 

Ventetid

Hva er ventetiden
i det offentlige?

Ben med og uten åreknuter.

Hvor lang ventetid er det for offentlig for utredning og behandling av åreknuter i Bærum og Oslo?

Det er lang ventetid i det offentlige. Det må regnes en ventetid på opp til 52-79 uker for utredning og deretter 25-40 uker for behandling.

Fritt sykehusvalg er avviklet i 2023 og det kan føre til at du ikke kan fritt velge det sykehuset med kortest ventetid eller mest erfaring. Offentlige avtaler med private sykehus som kan utrede og behandle pasienter med åreknuter betalt av det offentlige er også fjernet og pålagt offenlige sykehus som allerede har lange køer.

Hos åreknutespesialisten på Hygeia Helsesenter har vi kort ventetid (1-3 uker) for utredning og behandling. Vi er en spesialistklinikk som spisser oss på åreknutebehandling i alle former – alt fra spindelvevsårer til store åreknuter.  Vi bruker de mest moderne og utprøvde behandlingsalternativene for å skreddersy behandlingen til den enkelte pasient for å oppnå det beste kosmetiske og varige resultatet.

Vår karkirurg har lang fartstid (over 25 år) og er svært erfaren i ultralyd-utredning samt behandling av åreknutesykdom. Spindelvevsårer kan enkelt og skånsomt behandles med injeksjoner uten arr. Åreknuter kan for det meste behandles i lokalbedøvelse med laser / skumsklerosering og/eller heklenålsteknikk via 1-2mm snitt uten sting eller arr. Du er mobil fra første stund og kan i det aller fleste tilfeller gå på jobb som normalt neste dag.

For mer informasjon om ventetider i det offentlige:

 

Vestre Viken, Bærum sykehus

Ventetid

52 uker til utredning
40 uker til dagbehandling (92 uker totalt)

Akershus universitetssykehus

Ventetid

79 uker til utredning
25 uker til dagbehandling (104 uker totalt)

Hvordan foregår behandling

Hvordan foregår moderne åreknutebehandling?

Diagnose og utredning av åreknuter. Behandlingsalternativer til åreknuter. Heklenålsteknikk. Laserbehandling. Skumsclerosering av åreknuter. Kompresjonstrømper.

En grundig ultralydundersøkelse hos en erfaren karkirurg er viktig for å finne den underliggende årsaken til åreknutene eller spindelvevårene. Etter dette kan den best egnede metoden velges. Mange har en underliggende defekt og utvidet venestamme i årene som fører blod fra hud og underhud til de dypene årene mot hjertet. Når stammen har defekte klaffer skapes det et baktrykk som forårsaker åreknuter. Det er ikke mulig å reparere den defekte venestammen og det er derfor bedre å fjerne den med for eksempel laser. Å behandle den underliggende årsaken er derfor viktig for å få et godt og varig resultat.

 

Vi anvender ofte en kombinasjon av følgende moderne metoder: endovenøs laser, skumsklerosering eller heklenålsteknikk av større eller dypere årer og sklerosering av små overflateårer. Disse metodene er godt kjent, trygge og vitenskapelig etablerte. Vi er derfor trygge på at du vil få et pent og varig resultat uten arr. All behandling utføres i lokalbedøvelse. For mer informasjon om disse metodene klikk her (link til mer info)

Hvorfor får jeg åreknuter

Laserbehandling

Endovenøs laser behandling av åreknuter. Skånsom åreknutebehandloing. Ben med tynn hylse med laser i hylsen. Ultralyd.

Laserbehandling

 

Laserbehandling forutsetter at venestammen er rett og lang nok til å føre et laserfiber på 1mm via et lite stikk på enten lår, innsiden av kneet eller baksiden av leggen (1 av 3 potensielt defekte stammer). Vi bruker en lasermaskin med helt optimal frekvens (1470nm) med dobbel ring som gir en skånsom og varig lukking av åren.

 

Laseren føres opp i den defekte stammen helt til der den munner i den dype venen. Deretter bedøves området og venestammen lukkes ved hjelp av varme som genereres fra laserstrålen. Laseren fjernes og det anlegges et lite plaster på 1mm innstikket. Vi bruker ultralyd under inngrepet for å sikre riktig posisjon av laserfibret samt plassering av lokalbedøvelse i området som skal behandles. Du vil kun kjenne at vil setter lokalbedøvelsen med en tynn nål, etter det vil du ikke føle smerte.

 

Det er lite smerter i etterkant av denne prosedyren. Potensiell «murring» kan behandles med paracetamol.

Hvordan endovenøs laser fungerer i behandlingen av åreknuter. Laser behandling. Åreknutebehandling. Laseroperasjon..

Skumsklerosering

Skumsklerosering illustrasjon i behandling av åreknuter. Skumbehandling av åreknuter.

Skumsklerosering & heklenålsteknikk

 

Skumsklerosering er en metode for å behandle slyngete dypere åreknuter, ofte hos de som er tidligere operert for åreknuter. En rett laser vil ikke kunne plasseres i en slik åre. Skumsklerosering er en kjemisk metode for å tette disse defekte årene uten å lage større snitt. Skummet plasseres ved hjelp av ultralyd i den defekte åren via en liten nål på 1-2mm. Skummet injiseres forsiktig i årene og når det nærmer seg de dype venene komprimeres åren. Det gjør at åren tetter seg igjen. 

 

Vi bruker Aethoxysclerol til skumsklerosering, med forskjellige styrker avhengig av diameter og lokalisasjon på åren vi ønsker å behandle. Både laser og skumsklerosering kombineres ofte med microflebectomier (heklenålsteknikk). Her vil de synlige åreknutene fjernes med heklekrok i lokalbedøvelse via et 1-2mm snitt i huden. Det er ofte nødvendig med flere små snitt for å fjerne en lengre eller flere åreknuter. Det er ingen sting, kun et lite plaster.

 

Du vil kun kjenne noen stikk fra lokal bedøvelsen og deretter ingenting. Dette er en effektiv og anerkjent metode.

Skumbehandling av åreknuter. Scumsclerosering av åreknuter.
Heklenålsteknikk. Flebektomier. Phebektomier. Heklenålsteknikk i behandling av åreknuter.
Heklenålsteknikk i behandling av åreknuter. Flebektomier. Små snitt på 1-2mm. Ingen sting.
Spindelvevsårer

Hvordan fjerner jeg spindelvevsårer
eller telangiekstasier?

Telangiektasier. Spindelvevsårer. Sprengte blodkar.

Spindelvesvsårer

 

Hva er sprengte blodkar?

Små blodårer som ligger rett under huden kalles for spindelvevårer da de kan ligne på spindelvev. Disse er ikke farlig, men kan være kosmetisk skjemmende. De kan være lilla eller blå i farge, henge sammen i et slags «trådnett» som en rose eller være enkeltvis spredt utover ben, ankler og/eller lår. Man kan også ha sprengte blodkar andre steder på kroppen eller i ansiktet. Sprengte blodkar på overkropp eller i ansiktet behandler vi ikke hos oss.

 

Hva kommer sprengte blodkar av og kan de forebygges?

Årsaken til sprengte blodkar er, på lik linje med åreknuter, ofte arvelig betinget. Det er dessverre lite man kan gjøre for å forebygge disse og de forsvinner heller ikke av seg selv. Vi anbefaler bruk av støttestrømper klasse II ved graviditet, lange flyreiser og/eller hvis man har dager der man blir stillesittende eller stillestående over tid.

 

Jeg har kun sprengte blodkar, må jeg da til lege før behandling?

Mange som har åreknuter har også sprengte overflateårer, men man kan også ha sprengte blodkar alene. Vi anbefaler imidlertid alle pasienter om å ta en undersøkelse hos karkirurgen før oppstart av behandling for å vurdere om man er egnet for behandling og samtidig utelukke klaffefeil i de dypere venene. Dersom man behandler sprengte blodkar uten å behandle de underliggende åreknutene først vil resultatet potensielt bli kortvarig.

 

Hva innebærer en behandling av sprengte blodkar?

Sprengte blodkar vil kunne behandles med injeksjoner av skleroserende middel (aethoxysclerol) utført av våre erfarne sykepleiere. Til sklerosering brukes det svært tynne nåler som nesten ikke kjennes. Behandlingen gjør at de små blodkarene klapper sammen og kroppen vil bryte dem ned. I begynnelsen vil de behandlede karene være røde med en tydelig irritasjon. Den første dagen etter behandling vil det være lett hevelse, rødme og kløe. Etter hvert som blodet i den behandlede åren koagulerer og åren brytes ned vil den først bli mørkere for så å gradvis forsvinne over de neste ukene/månedene. I noen tilfeller kan det ta opptil 12mnd før den behandlede åren forsvinner helt.

 

Må jeg ha flere behandlinger?

Det kan bli nødvendig med flere behandlinger avhengig av hvor mange sprengte årer du har, størrelsen på karene og hvordan de responderer på behandlingen. Som regel ser man en bedring på 30-40% etter hver behandling.

 

Hva koster behandling av sprengte blodkar?

Sklerosering av sprengte blodkar koster 3500,- per gang og tar ca 1 time.

 

 

 

Hva kan jeg/kan jeg ikke gjøre etter en behandling av sprengte blodkar?

Behandlingen krever ingen omfattende restriksjoner, men vi oppfordrer til å avstå fra hard fysisk aktivitet de første 4-5 dagene etter behandling. Vi anbefaler å unngå direkte soleksponering av det behandlede området i ca 2 uker før behandling og 4 uker etter. Kompresjon eller støttestrømper i et par-tre dager etter behandling vil i noen tilfeller være anbefalt.

 

Hvem kan ikke behandles med sklerosering?

De aller fleste kan behandles, men som med alle andre medisinske behandlinger, finnes det unntak. Eksempler på tilstander som ikke bør behandles med skleroterapi kan være:

 • alvorlig astma

 • koagulasjonsforstyrrelser

 • pågående infeksjon med feber

 • graviditet og amming

Under forundersøkelsen vil legen se på hvorvidt man er egnet for sklerosering og om man har underliggende sykdom, medisinbruk eller andre tilstander som gjør at man må tilpasse behandlingen individuelt eller frastå helt fra behandling.   

Injeksjonsbehandling av sprengte blodkar. Behandling av spindelvevsårer. Behandling av telangiektasier.
Etter behandling

Hva skjer etter åreknutebehandling?

Logo for åreknutespesialisten Hygeia helsesenter
Logo for åreknutespesialisten Hygeia helsesenter
 • Inngrepet tar 1-2 timer, men du må påregne å være til observasjon en halvtime etter endt behandling

 • Du skal ikke kjøre bil etter operasjonen, avtal henting evt . er vi behjelpelige med å bestille en drosje til deg

 • Du trenger ikke ta med deg kompressjonsstrømpene dine på behandlingsdagen, men de bør ligge klar hjemme til du skal ta av bandasjen

 • Vi surrer deg inn med komprimerende bandasje etter endt behandling. Denne skal sitte på dag og natt de første 48 timene.

Etter behandlingen:

 • behandlingen er forbundet med lite plager og man er raskt mobilisert og smertefri

 • har du behov for smertestillende er som regel Paracet tilstrekkelig. Ved behov for ytterligere smertelindring kan du bruke Ibux i tillegg.

 • Lett hevelse, svie og stivhet er normalt

 • det vil oppstå blåmerker og annen misfarging som varer i 2-4 uker

 • noen ganger oppstår det ømme, blå kuler som varer i 2-4 uker, før de forsvinner helt

 • vi anbefaler solfaktor 50 og tildekking av innstikkene med tape ved soleksponering i 6mnd etter behandlingen for å unngå synlige arr

Etter 48 timer:

 • Kompressjonsbandasjen fjernes sammen med absorberende pads Mepore plaster og strips skal sitte på imens du dusjer

 • Etter at du har dusjet og tørket deg kan du, om plasteret er tørt, la det sitte på. Alternativt skifte til rene plastere.

 • Om innstikkene virker tørre, kan du fjerne plasterne helt og etterlate kun strips

 • Stripsene må være helt tørre før evt nye plastere legges på

 • Anvend rene kompressjonsstrømper klasse II på dagtid i 1-2 uker (avtales med kirurgen)

 • for å unngå blodpropp bør du være i normal aktivitet, også i de første 48 timene

Trening:

 • ta det helt med ro de første dagene

 • etter dette kan du gå rolige turer

 • du skal ikke utføre hard fysisk trening før sårene har grodd, dvs 7-10 dager

Sykemelding:

Åreknutebehandling medfører vanligvis ikke sykemelding. Dersom sykemelding likevel er nødvendig, er vi behjelpelig med dette. Fint om du gir oss beskjed på forhånd slik at vi kan ha det klart til operasjonsdagen.

Kontaktskjema

KONTAKT OSS

HER FINNER DU OSS

Fjordveien 3

1363 Høvik

Bærum

KONTAKTINFO

90 75 20 69

info@hygeia.no

 

KONTAKTSKJEMA:

Takk for at du kontaktet oss!

bottom of page