top of page

Oversikt åreknuter og behandling

Ben med åreknuter. Ben med spindelvevsårer. Ben med telangiektasier.

Åreknuter er utvidede, slyngete årer som sees like under hudoverflaten.  De forekommer vanligvis i bena, men kan finnes i andre steder på kroppen (kjønsleppen eller pungen). Åreknuter er en vanlig tilstand, som påvirker omtrent 10% til 30% av den voksne befolkningen.

 

Årene (venene) i bena har enveisventiler som sikrer at blodet strømmer mot hjertet ditt tross tyngdekraften.  Når disse klaffene blir svake eller brister, stanger blodet bakover, som får dem til å utvide og vri seg.  Dette fører åreknuter med økende diameter.

 

Det er flere faktorer som øker risikoen for å utvikle åreknuter:

 - Arvelige faktorer: 2/3 av pasienter med åreknuter har slaktninger med det samme

 

 - Alder: Risikoen for å utvikle åreknuter øker etter hvert som du blir eldre.

 

 - Familiehistorie: Hvis du har en familiehistorie med åreknuter, er det mer sannsynlig at du utvikler dem.

 

 - Kjønn: Kvinner er mer sannsynlig å utvikle åreknuter enn menn.

 

 - Graviditet: Gravide kvinner har økt risiko for å utvikle åreknuter på grunn av økt trykk på bena og hormoner(progesteron).

 

 - Fedme: Overvekt kan legge ekstra press på bena og øke risikoen for å utvikle åreknuter.

 

 - Mangel på fysisk aktivitet: Hvis du har en stillesittende livsstil, er det mer sannsynlig at du kan utvikle åreknuter om du er disponert.

 

 - Langvarig stående eller sittende: Personer som står eller sitter over lengre perioder har en økt risiko for å utvikle åreknuter.

 

 Åreknuter er vanligvis ikke et alvorlig helseproblem, men de kan forårsake ubehag, verking og hevelser i bena.  I noen tilfeller kan de også føre til mer alvorlige komplikasjoner som blødning, hudsår og overflandisk blodpropp (åreknutebetennelse).

 

 Hvis du har åreknuter, er det flere behandlingsalternativer tilgjengelig:

 

 - Livsstilsendringer: Å opprettholde en sunn vekt, trene regelmessig og unngå langvarig stående eller sittende kan bidra til å forbedre symptomene på åreknuter. Åreknutene vil ikke forsvinne av dette.

 

 - Kompresjonsstrømper: Å bruke kompresjonsstrømper (klasse 2  til kne eller lyske) kan bidra til å forbedre blodstrømmen i bena og redusere symptomer og hevelse.

 

 Medisiner: Det finnes flere reseptfrie kremer og salver som kan bidra til å lindre symptomene på åreknuter. Ingen tabletter eller kremer som kan fjerne dem.

 

 Kirurgi: Det finnes mange skånsomme metoder for å behandle åreknuter.  Den vanligste kirurgiske prosedyren for åreknuter kalles endovenøs laserbehandling (EVLT). Skumsclerosering kan anvendes for slynget årer som ligger dypere enn huden. Radiofrekvens behandling, steam og lim er andre metoder. Disse kombineres ofte med mikroflebektomier (også kalt heklenålsteknikk) hvor de synlige åreknutene fjernes i gjennom et lite stikk i huden uten sting.

All moderne behandling utføres i lokalbedøvelse og kan suppleres med beroligende medisiner om det er ønskelig. Dette utføres over 1-2 timer og du kan gå normalt etterpå. Sykmelding er sjeldent nødvendig. 

 

Hvis du ønsker å fjerne åreknuter eller er bekymret, er det viktig å konsultere med en karkirurg for riktig diagnose og evt behandling. På åreknutespesialisten trenger du ingen henvisning. Du kan bestille en konsultasjon direkte ved å klikke på knappen nedenfor. Du vil få en time i løpet av 1 uke. Velkommen!

SMS / ring tel 907 52 069

Årsaker til åreknuter. Symptomer av åreknuter. Prevalens av åreknuter. Behandling av åreknuter.
Illustrasjon på hvordan laserbehandling av åreknuter fungerer. Laser behandling.
bottom of page